Travel

Ce să faci în Üsküdar – cartier asiatic din Istanbul

Deși călătoritul este mai dificil acum, trebuie să  fac ceva cu postările rămase în schițe.

În partea asiatică a Istanbulului am fost doar în Üsküdar, în ianuarie, într-o excursie de câteva ore. Am plecat din portul Eminönü, cu un feribot care a fost ușor de găsit. Drumul durează 20 de minute și costă cât o călătorie obișnuită, 2 lire turcești și puțin.

Spre partea asiatică se mai poate traversa și cu Marmaray, trenul intercontinental subacvatic, dar și cu mașina, pe podul eurasiatic.

Pentru orientare mai bună în spațiu:

istanbul harta

A fost o zi de ianuarie înnorată, iar cel mai mult m-au impresionat un peisaj și o prajitură. Totul arată mai diferit și mai modern decât în partea europeană.

uskudar

Alte lucruri pe care le-am mai văzut au fost:

Maiden Tower (Turnul Fecioarei) – o construcție pe o insuliță din mijlocul Bosforului. De-a lungul timpului a fost folosită ca far maritim, dar este înconjurată și de mai multe legende. Cea mai cunoscută este cea potrivit căreia o fiică de împărat a fost închisă pentru a fi protejată de pericole. Acum găzduiește o cafenea și poate fi vizitat pentru 4-5 euro.

 

 

Nevmekan Sahil – o bibliotecă superbă, spațiu deschis ca sală de studiu și cafenea. Este o clădire foarte rafinată și plăcută, cu un tavan memorabil. Este destul de aproape de port, și ușor de reperat din exterior, după cupola inedită. Se poate vizita gratuit.

nevmekan sahil

Piața de pește (Üsküdar Balıkçılar) – dacă ești curios și îți place mirosul de pește. Ușor de găsit dacă scrii Üsküdar Fishermen’s Market pe Maps, e aici.

uskudar fishermen market

Moschei

Populare, apropiate ca distanță, sunt Yeni Valide Çeşmesi și Şemsi Paşa.

Mai departe de această zonă este Șakirin Mosque, dar și Marmara University Faculty of Theology Mosque, foarte modernă, pe care nu am vizitat-o, dar poate cineva află despre ea aici. Arată inedit în poze.

Cu un an în urmă, la prima vizită în Istanbul, am intrat în aproape toate moscheile întâlnite în partea europeană și mi-au plăcut la nebunie. De data asta nu am mai făcut-o, pentru că este mai greu să te descalți când îți e friiig.

Apusul pe Bosfor

Üsküdar este recunoscut pentru o panoramă spectaculoasă a apusului. În ziua în care am fost acolo a fost înnorat mai tot timpul, dar peisajul a fost superb oricum. Un plus a fost și că erau doar câțiva oameni pe stradă și un aer foarte bun de respirat.

La final, a mers o mâncare bună. Am mâncat la Dönerci Hamdi Usta, iar cireașa de pe tort a fost desertul, o plăcințică autohtonă, denumită Katmer.

katmer

Am plecat din Üsküdar la lăsarea întunericului. Partea mea preferată rămâne drumul cu feribotul și cred că nu m-aș plictisi niciodată.

feribot uskudar

 

Un alt cartier popular din zona asiatică este Kadikoy, pus pe listă pentru viitoarele vizite.

 

XoXo

You Might Also Like...

1 Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.