Din viata

La ce drame coreene mă uit ★.★ 1/2

(text actualizat constant) Devenea prea lung și am pus partea a II-a aici.

M-am uitat la câteva drame coreene pe Netflix și mi-au plăcut, așa că o să scriu despre ele. Majoritatea au în comun un fir foarte lent, plin de nuanțe culturale, familii în care nu se  pun limite, mediu de lucru abuziv, stereotipuri de gen, dar și multe scene cu mâncare, alcool și karaoke. Ce îmi place mie cel mai mult este relaxarea pe care mi-o oferă, cu romantismul foarte inocent și muzica bună.

Something in the Rain (Pretty Noona Who Buys Me Food/ Prietena surorii mele)

Este marele meu preferat, l-am văzut de două ori. Joacă în el Son Ye Jin, ca prietenă a surorii mai mari a lui Jung Hae-In, un actor cu față de bebeluș. :)) Am zâmbit tâmp destul de mult cât m-am uitat la serial pentru că este foarte, foarte gentil și boem. Pe lângă planul romantic, mai abordează și tema abuzurilor în familie și la locul de muncă. Acum că vorbesc despre el, îmi vine să mă mai uit o dată. Later edit: m-am uitat și a treia oară. 🙈

sursa: koalasplayground.com

 

One Spring Night (O noapte de primăvară)

Protagonistul este tot Jung Hae In, în rolul unui farmacist, care are parte tot de o poveste de iubire aproape imposibilă cu o fată care lucrează într-o librărie. Pentru că mi-a plăcut foarte mult Something in the Rain, nu am reușit să ies din zona comparațiilor, dar m-am uitat cu plăcere pentru că acțiunea era construită bine și îmi place de actor prea mult.

koreangossip.net

Crash Landing on You (Aterizare forțată în brațele tale)

Ghici ce, tot Son Ye Jin apare aici, cred că este actrița poporului sau ceva. Serialul este făcut de Netflix, inspirat dintr-o situație reală pe care au completat-o cu multă ficțiune (o barcă în care era o actriță, a trecut granița maritimă spre Coreea de Nord, pe ceață, în 2008). În serial, o sud coreeancă ajunge, din greșeală, pe tornadă, cu parapanta în Coreea de Nord. Se împrietenește cu soldații care o găsesc și mai departe nu pot să spun decât că urmează ceva romantic, și trist, și vesel. Eu sunt o mare fană a poveștilor despre Coreea de Nord și am savurat toate detaliile, decorurile și picanteriile. Spre deosebire de alte filme care portretizează Coreea de Nord sumbră și cu realități dureroase despre care am auzit cu toții, de data aceasta, pe lângă părțile negative, este scoasă în evidență armonia unei comunități dintr-un sătuc de graniță.

Itaewon Class (Fauna din Itaewon)

L-am început din întâmplare, dar a ajuns să-mi placă mucho. Este destul de diferit de restul filmelor coreene, despre nedreptate și includere socială , cu roluri reprezentative pentru minorități. În rolul principal este Park Seo Joon ca Saeroyi, un tip care evoluează foarte mult pe parcursul multor ani și își îndeplinește visuri aparent imposibile. În plan secund este și o poveste romantică. Serialul este chiar inspirațional, ca și freza lui Saeroyi. Coloana sonoră este și ea foarte bună. Fapt divers, actorul principal a jucat în, Parasite, un film coreean care a luat Oscarul în 2019 și a fost mare eveniment pe bună dreptate.

Chocolate (Ciocolata din copilărie)

O bucătăreasă și un neurochirurg au un trecut comun pe care îl descoperă pe parcurs. Serialul este melancolic, melodramatic, abordează teme ca abandon, traume, boli cronice, moarte și inegalitate socială. Deși bine intenționat, mi se pare ca uneori exagerează cu momentele dramatice, care își mai pierd scopul. Actorii sunt buni, scenariul așa și așa. Scenele cu mâncare, pentru că se gătește mult, sunt foarte reușite și au fost preferatele mele.

imdb

When the Camellia Blooms (Când înflorește Camelia)

O mamă singură își deschide un bar, se luptă cu etichetele și ostilitatea celorlalți și se împrietenește cu un polițist. Filmul este o comedie romantică amestecată cu thriller, iar mie mi-a plăcut mult cât de solidară ajunge să fie comunitatea, felul în care se potrivesc protagoniștii, dar și de personajul copil, Pil-Gu, care este super actor. Are și o coloană sonoră superbă.

asianwiki

 

Later edit, lista continuă cu:

Start-up

Povestea este a unor tineri foarte motivați și rezilienți, care ajung să creeze lucruri mărețe, în ciuda fundalului neprietenos al vieților lor.  În plan romantic nu este atât de reușit, dar restul relațiilor sunt construite foarte uman și natural. Mi-au plăcut cel mai mult de bunică și de un actor foarte amuzant care a jucat și în Crash Landing on You, Yoo Su-Bin. Start-up este disponibil pe Netflix.

Start-up

 

Penthouse

Acum mă uit la Penthouse, este foarte diferit de tot ce am văzut, despre “elita” coreeană și valorile, intrigile din viețile unor părinți foarte bogați ai unor copii de liceu. Este destul de greu de privit uneori, cu abuz, bullying, nedreptate, deci poate fi deranjant. Cu toate astea, devine foarte atrăgător tocmai pentru că este telenovelistic și are multe răsturnări de situație.  Are două sezoane și eu mă uit pe viki.com.

Penthouse

L.E. Suntem în septembrie 2021 și tocmai am terminat de văzut Mad for each other. În română este Nebuni unul după celălalt, pe Netflix.

Mad for Each Other

Nu mă așteptam să mă prindă și îmi pare rău că se termină atât de repede, pentru că are doar 13 episoade scurte.

Uneori serialele coreene au teme abordate destul de vag și sănătatea emoțională este unul dintre ele. De data asta este vorba de o expunere mai largă, cu toate implicațiile suferite. La ce cultură au coreenii, cu presiune socială enormă și mulți părinți abuzatori, mi se pare de apreciat că o transpun în filme dacă tot fac atâtea cu scenarii ideale.

În serial doi oameni merg la același psihiatru pentru că se descurcă greu în viața de zi cu zi, băiatul cu furia, fata cu panica, și sunt diagnosticați fiecare cu diverse, tulburări delirante, comportament compulsiv, atacuri de panică, atacuri de furie. Descoperă că sunt vecini, la început nu se înțeleg, apoi ajung să își fie suport unul celuilalt într-o lume în care erau singuri cuc.

Mi s-a părut foarte realist și înduioșător, cu elemente comice. Primul episod m-a făcut să râd în hohote și apoi am stat 5-6 ore într-o sâmbătă ca să îl termin.

 

Hometown Cha-Cha-Cha

Despre o dentistă care se mută într-un sătuc de la malul mării. Aici devine un personaj foarte exotic pentru restul locuitorilor, și bineînțeles că își cunoaște marea iubire în persoana omului bun la toate al satului. Dincolo de asta, celelalte planuri ale filmului m-au înduioșat. Se construiesc multe relații armonioase, cooperează cu reziliență, se bucură de traiul în comunitate. Este și o discuție importantă despre sănătate mentală.

 

cha cha cha

Acumu mai pot să scot din cap lalalalalalalalallalaaaa!

Pe curând! Partea a doua este aici!

You Might Also Like...

7 Comments

 • Reply
  Trif
  April 24, 2021 at 8:04 am

  Am văzut câteva din filmele recomandate de tine și sunt superbe. Poți încerca și,, Regele, eternul monarh,, , tot pe Netflix. E primul serial urmărit în totalitate în 48 de ore. Nu credeam ca se pot face filme atât de frumoase pe o astfel de tema. I-mi place ideea scenariștilor și regizorilor din Coreea de a aborda acest subiect, nu ca în filmele românești și occidentale, referitor la romantism.

  • Reply
   ancatalks
   April 26, 2021 at 12:32 pm

   Mersi pentru recomandare, o sa îl pun pe listă. Văd că are un actor popular din Boys over flowers, era mare nebunie cu el prin 2010. Asa e, filmele coreene sunt foarte placute ca emotie si estetica.

 • Reply
  La ce drame coreene mă uit - partea a II-a - Anca Talks
  January 20, 2022 at 5:37 pm

  […] Prima parte a serialelor pe care le-am văzut este aici. […]

 • Reply
  Mihaela miclea
  January 29, 2022 at 3:38 pm

  Stii cumva numele melodiilor din “prietena surorii mele”?

  • Reply
   ancatalks
   January 31, 2022 at 1:11 pm

   Da, sunt pe youtube aici, si pe spotify mai multe si cu instrumentalele de Lee Nameyon. Sa asculti cu placere 🤗

 • Reply
  Paula
  September 13, 2023 at 11:04 pm

  Și eu am vizionat toate filmele, și am rămas un fan al filmelor coreene. Cel puțin primul mi a plăcut foarte mult,l am revăzut de 4 ori și tot m as mai uita:)! Foarte frumoși și talentați actori!

 • Reply
  antonia
  December 7, 2023 at 3:41 pm

  Prietena surorii mele, O noapte de primavara si Alchimia sufletelor raman preferatele mele. Le revad cu placere de fiecare data 🙂 Jung Hae In, Lee Jae Woo ,Son Ye Jin sunt actorii mei preferati. Foarte talentati!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.