Travel

Un weekend în Larnaca

Îmi place să vizitez țări cu mare în extrasezon. Iarna în Cipru are un plus, pentru că este singurul anotimp în care poți vedea păsări flamingo pe lacul sărat.

În ianuarie am fost într-o excursie în care m-a însoțit mama mea. Am gândit-o ca un staycation: aleg o cazare frumoasă și vedem doar împrejurimile, cu minimum de efort.

Așa am și făcut, pentru că Larnaca este un oraș micuț, și reușesti să vezi totul într-o zi-două.

Ne-am cazat pe Finikoudes, bulevardul principal, și astfel am fost foarte aproape de obiectivele turistice. Camera era cu o vedere superbă spre mare și faleza cu palmieri, iar seara adormeam cu valurile ca sunet de fundal.

Ce am văzut?

Plaja – pe o vreme caldă cum am prins, erau câțiva oameni care îndrăzneau să intre în apă, și alții care se odihneau, cu copii, căței, tot tacâmul.

Portul Larnaca – un must do, mai ales la apus.

Cartierul turcesc – multe magazine și restaurante, cu o atmosferă tradițională.

Cetatea Larnaca – chiar pe malul apei, este o fortăreață otomană de la 1600, care a fost închisoare în timpul colonizării britanice. Este aici și un loc de execuție. Locul are o vedere bună la mediterană.

 

Biserica Sf Lazăr – o biserică ortodoxă din secolul al IX-lea, din piatră, ridicată deasupra mormântului lui Lazăr. Se spune că după ce Lazăr a fost înviat din morți, a venit în Cipru și a locuit în Larnaca încă 30 de ani. Locul are o arhitectură deosebită.

Lacul Sărat – nu ai cum să îl ratezi atunci când vii de la aeroport spre centrul orașului. Poate fi văzut din mai multe puncte, uneori cu noroc de flamingo la mal sau mai în larg. Nu am reușit să vedem nimic spectaculos, doar câțiva în depărtare. De obicei, lacul este secat vara, iar în locul lui rămân doar cruste de sare.

Traseul nostru a fost prin parcul Patticheio.

Moscheea Djámi Kebír – de văzut dacă ești curios și ajungi în afara orelor de rugăciune.

În Larnaca mai poți vedea și Muzeul de Arheologie și Hala Sultan Tekke, dar și să faci excursii de o zi sau să te plimbi mai departe pe insulă în Paphos, Limassol sau Ayia Napa.

Ce am mâncat, băut?

Am încercat berea locală, pește și câteva feluri de mâncare cu influență din Orientul Mijlociu și Grecia, kebap, sheftalia, souvlaki. Sunt multe restaurante pe plajă, cu de toate.

Ce poți să cumperi din Larnaca?

Multe suveniruri clasice, dar și ceramică. Au o tradiție pentru ceramică, dar nu am găsit un magazin cu specific tradițional.

Faptul că Cipru are o climă mediteraneană, face să aibă pomi cu fructe și plante înflorite muuult timp. Asta poate fi foarte plăcut în ianuarie, și o idee nouă de suvenir, cum ar fi semințele de leandru pe care mama mea le-a salvat.

That’s a wrap. See you!

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.