Din viata

Procesul cumpărării și transcrierii unei mașini second hand, înmatriculată în România #util

Pentru toți cei care își prind urechile în proces, pentru că este birocratic și stupid pe alocuri.

Ca să îți faci o idee, sunt începătoare din toamna 2019 și până anul ăsta nu știam nimic despre mașini. După ce am luat permisul, am căutat și cumpărat o mașină ieftină, second hand, deja înmatriculată în România. Ca informație extra, la căutări și verificări m-a ajutat inspectorauto.ro, foarte util când ești derutat și habar n-ai dacă diesel sau benzină, câți km, cum să estimezi investiții ulterioare și alte chestii tehnice. De restul m-am ocupat singură și nu a fost așa complicat.

Pasul 1 – contractul

Am mers cu proprietarul la un birou de acte cu cărțile noastre de identitate și cartea de identitate a mașinii, unde am făcut contractul de înstrăinare-dobândire. L-am primit în 5 exemplare. Asta cred că poate fi făcut și acasă cu puțină atenție, e de găsit aici. Pe unul l-am luat eu, pe celelalte 4 le-a luat el, necesare pentru pasul 2. Traseul contractelor ar fi: unul pentru tine, unul pentru vanzător, unul la taxe la tine, unul la taxe la vânzător și unul la poliție/drpciv.Woozy Face

Am primit actele și cheia mașinii, am dat banii. Ultimul pas este discutabil, banii ar trebui dați după ce primești contractele respective de la fostul proprietar, ștampilate de la Taxe și Impozite. (fiscalul, cum se spune)

Pasul 2 – taxe și impozite

Proprietarul a mers la Direcția de Taxe și Impozite de care aparține, a vizat cele 4 contracte. În acest moment mașina a fost scoasă din evidența fiscală a cuiva. Am primit 3 din cele 4 contracte ștampilate și am mers la sediul Taxe și Impozite de care aparțin, ca să o înscriu la mine. Am avut nevoie de cele 3 contracte, o copie a cărții mele de identitate, o copie a cărții de identitate a mașinii și un formular tip. Am primit înapoi semnate și ștampilate 2 din cele 3 contracte. La anul voi începe să plătesc impozitul pe mașină.

Pasul 3 – asigurarea obligatorie de răspundere civilă – RCA

Am sunat o brokeriță de asigurări, căreia i-am trimis pe mail copia carții de identitate, copia permisului de conducere și copia contractului de înstrăinare-dobândire. Am primit o listă cu diferite cotații, preturi de la mai multe firme de asigurări, calculate pentru mine.

Asigurare poți să îți faci la orice ghișeu, mie mi-a convenit așa pentru că fiind începătoare și tânără, asigurarea avea să fie mai scumpă și voiam să compar/aleg ce e mai ok. Am primit polița, am plătit, am făcut o copie.

Pasul 4 – transcrierea proprietarului la DRPCIV

Am făcut programare online pe site-ul DRPCIV, pentru serviciul “transcriere vehicul (înmatriculat în România)”, cu ziua și ora la care vreau.

programare drpciv

E foarte util cu programare, în mail-ul de confirmare primești și numărul ghișeului la care trebuie să mergi + o listă cu actele necesare, care sunt astea:

-cerere (pe care o poți descărca din josul paginii și completa deja de-acasă ❤️);

-3̶7̶ ̶l̶e̶i̶ 49 lei (bani pentru talonul pe care îl vor face pe numele tău,̶ p̶o̶a̶t̶e̶ ̶f̶i̶ ̶p̶l̶ă̶t̶i̶t̶ ̶l̶a̶ ̶a̶c̶e̶l̶a̶ș̶i̶ ̶g̶h̶i̶ș̶e̶u̶); Update aici, nu se mai poate plăti la ghișeu.

-actul tău de identitate, original și copie;

-copie RCA, pe numele tău și în termen de valabilitate;

-contractul de înstrăinare-dobândire;

-cartea de identitate a mașinii în original și copie;

-talon, pe care să scrie “înstrăinat către …” și semnat de vechiul proprietar;

-dovada efectuării inspecției tehnice periodice (adică talonul cu abțibildul de pe el, care zice ca ai itp valabil);

Extra:

-procură, în cazul în care depune altcineva actele;

-plăcuțele de înmatriculare, dacă schimbi numerele mașinii;

-plata contravalorii plăcuțelor (85 lei numere preferențiale, 40 lei număr la rând).

Actele finale vor fi gata în ~două zile lucrătoare.

 

Cam multe hârtii, dar așa stă treaba!

XOXOXO

masini

Sursa: Unsplash

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.