BIMAX

Ce trebuie să știi despre aparatul dentar

Greu de crezut, însă urmele originilor aparatului dentar sunt în istoria îndepărtată, î.Hr.

Nu m-aș fi gândit niciodată în viața asta că voi purta aparat dentar. Deși părea foarte cool atunci când colega mea din școala primară avea unul, știam că aparatul dentar este pentru dinți strâmbi, deci nicio șansă pentru mine.

Ca și în cazul surorii mele, părinții noștri erau mulțumiți că mi-au crescut dinții aliniați frumos. Timpul a trecut, iar eu am aflat la 26 de ani că voi purta un aparat dentar pentru un an și ceva.

braces

Încă mi se părea cool, așa că această parte a tratamentului a fost acceptată ușor. Am ales un aparat dentar metalic, am considerat că sunt mai pretențioase cele transparente și nu regret alegerea făcută. Aparatul metalic este cea mai ieftină opțiune și cea mai trendy , dacă mă întrebi pe mine.
În unele cercuri se spune că sunt mai rezistente pentru operația bimax, dar nu știu o sursă sigură pentru asta.

Aparatele dentare metalice sunt mult mai fine decât cele de la începuturi, au brackeți micuți și arată bine pe mai multe mărimi de dinți.

aparat postop

Eu la Marele Zid Chinezesc (click pentru poantă)

Pentru ce să porți un aparat dentar

Un aparat dentar nu este folosit doar pentru îndreptarea dinților, așa cum suntem tentați să credem. El nu doar aliniază dinți inestetici, aglomerați pe o arcadă. Că veni vorba, nici în acest caz aparatul nu ar fi un moft. Sunt multe probleme asociate cu dinții strâmbi, cum ar fi respirație urât mirositoare, boli ale gingiilor, carii. Totul din cauza bacteriilor care stau ascunse și acumulate acolo pentru că astfel de dinți nu pot fi curățați ușor.

Un tratament ortodontic, cum am aflat eu anul trecut, poate ajuta sau repara o ocluzie imperfectă, bruxismul, o articulație proastă, acoperi spații, corecta un defect de vorbire sau o problemă de masticație.

Puțini dintre noi au o mușcătură perfectă, în care dinții se așază ideal. La unii problema este mai evidentă, la alții este mai puțin evidentă, așa cum a fost cazul meu, în care a fost nevoie de tratament complementar.

Primul pas în montarea aparatului dentar

Procesul o să fie cam așa. În urma unei consultații vei ști ce problemă ai, cât ar trebui să dureze tratamentul, opțiunile și costurile aparatelor dentare.
Va trebui să faci radiografii și poze, un așa numit set ortodontic. De-abia după ce ortodontul va avea aceste informații o să facă un plan de tratament și o să se monteze aparatul dentar. O sa fie nevoie și de semnarea unui acord medical. Montarea aparatului dentar durează o oră.

 

Cum a fost la început pentru mine

Senzația este ciudată, să simți ceva în plus pe dinți. Mă trezeam dimineața și nu îmi aminteam ce mă împunge și de ce am gura uscată.

Marla

La montare știu că am ales niște module bleu. În lunile ce au urmat am purtat roz, lila, albastre. Partea cu alesul modulelor este simpatică, te simți ca un copil. După câteva luni am renunțat la asta și am purtat doar transparente sau gri, iar din când în când o catenă colorată. Aici sunt mai multe detalii despre componentele unui aparat dentar, explicate foarte grafic.

Nu am simțit dureri mari, probabil pentru că nu era necesar ca dinții mei să se miște foarte mult și nu aveam arcul foarte strâns. După câteva luni am uitat că îl am, lucru care este valabil și pentru ziua de azi.

Tot ce trebuia să fie pregătit pănă la operație era alinierea perfectă, în cazul meu derotirea unor molari, acoperirea unor spații și crearea altor spații noi între laterali și canini, pe unde urma să se întâmple segmentarea Le Fort.

Cele mai grele momente

Primele zile după montare și ulterior după activare. Începe să jeneze la câteva ore după montare. Este normal, doar muți un dinte de la locul lui. Este o durere așa surdă, mai mult o tensiune în dinți, cu care pot trăi, dar îmi amintesc de asta de fiecare dată când încerc să mănânc. Ca să vă faceți o idee, și miezul de pâine pare tare. Din fericire, durează două-trei zile.

Tot atunci este dureros periajul, sub nicio formă nu pot folosi periuța electrică, doar una foarte moale.

O altă jenă sunt rănile în obraji. 🙁 Uneori mă sâcâie câte o sârmuliță până mă acomodez, alteori mă așez greșit când adorm și mă trezesc cu arcul în obraz. Din fericire, există ceară dentară. Mi se pare o super invenție, e ca o mamă care te mângâie când suferi. Serios, e mare lucru să găsești ceva confortant și de real ajutor atunci când ai dureri.

Acomodarea cu igiena specială și detartraj făcut mai des ca înainte

Cel mai important aspect al purtării aparatului dentar, dacă mă întrebi pe mine. Deși pare o muncă ușoară, îngrijirea dinților cu aparat dentar nu este așa de simplă. Ai niste metale lipite pe dinți, legate printr-o sârmuliță, numită arc. Mâncarea rămâne prinsă pe dinți, printre dinți, printre arc și dinți. Poți să faci tartru și carii foarte ușor dacă nu ești perseverent în curățare. Este nevoie de detartraj des, la 3-5 luni.

Este o perioadă grea, pentru că durează mult până ajungi să deprinzi corect. Este vorba despre rutină, răbdare, dar și despre descoperirea unor produse cu care te înțelegi bine sau pe care e foarte important să știi să le folosești corect. Periajul trebuie să se întâmple după fiecare masă, indiferent unde este luată. Aici am scris despre igiena cu aparatul dentar și produsele pe care le folosesc eu.

La mine cred că a durat jumătate de an până am învățat cum să mă spăl, dușez, periez dentar, unidentar, interdentar, cum să folosesc ața dentară. Cele mai enervant de mâncat alimente sunt chiar cele sănătoase. Spanacul se înfășoară pe arc, salata rămâne lipită de brackeți, bucățile de fructe stau cel mai bine prin aparat.

Nu e ușor, vă zic.

Purtarea elasticelor propriu zisă nu este dificilă, ci integrarea lor în viața ta. Exercițiu: este ora prânzului și ești la birou. Te speli pe mâini, scoți elasticele, le pui într-un șervețel, le ții bine, mergi să mănânci, termini, te speli pe dinți, te speli pe mâini, pui elasticele din nou. Repeți asta de fiecare dată când mănânci orice. Gluma se îngroașă când porți mai mult de două elastice.

Ce îmi lipsește cel mai mult

În mod sigur să mușc dintr-un porumb sau un alt fruct. În rest, este o viață normală. Chiar ai voie să mănânci chipsuri, contrar așteptărilor.

Ce am învățat din purtarea aparatului dentar

Să mă spăl pe dinți după absolut fiecare masă și să nu mănânc caramele chiar dacă pot.

Sfatul meu

Ascultă recomandările ortodontului. Totul face parte din tratament și dacă te pune să porți niște elastice 12 ore sau toată ziua, poartă-le. Vrei să te ajuți, nu să-ți furi căciula. De asemenea, să ai ceară dentară în toate buzunarele. 🙂

Alte lucruri de știut

Durata tratamentului – o să primești un termen, dar care poate varia. Apar lucruri neprevăzute, iar medicul ortodont nu poate să prezică mereu modul în care dinții tăi se vor adapta. La adulți poate dura destul de mult, dar partea bună este că și acești dinți reacționează la tratament.

faye

Costuri – este destul de costisitor, depinde de durată și tipul de aparat ales. Sfatul meu este să îți faci un calcul realist de la început, cu costul final, după ce afli opțiunile de plată, și să alegi ce funcționează pentru venitul tău (există și rate lunare, trimestriale). Variante sunt, iar pe termen lung este o investiție meritată.

Modul de a mânca – se va schimba puțin, nu ai voie să mănânci alimente tari, lipicioase, cu sâmburi, nu poți mușca din fructe (este nevoie să le tai felii sau bucățele mici). Te poți trezi și cu un bracket căzut, deci o vizită urgentă la ortodont.

Menținerea rezultatului – la adulți există un risc mare de recidivă, așa că rezultatul trebuie menținut, uneori pe viață. Aici sunt detalii despre tipurile de contenție.

Mai jos, niște inspirație de la Hollywood.

Pe curând!

Sursa foto: Pinterest

You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    Alex
    November 16, 2018 at 6:29 pm

    Foarte tare articolul si cum se schimba lumea. In copilarie mea, daca purtai aparat dentar, colegii de scoala si prietenii faceau misto de tine, acum este trendy 🙂 GEEK POWER!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.