Travel

Trei săptămâni în Coreea de Sud

Am organizat pe cont propriu excursia în Coreea de Sud. Nu voiam să călătorim alert, așa că ne-am ales câteva orașe de interes, și chiar am mai schimbat planul pe parcurs. În escapadă am găsit și bilete accesibile din Coreea în Filipine, așa că un weekend l-am petrecut acolo.

Traseul nostru în Coreea de Sud a arătat așa în final:

Seul 🚂 Jeonju 🚌 Busan ✈️ Jeju ✈️ Seul

Am luat biletele de avion cu aproape 4 luni înainte, pentru jumătatea lui septembrie 2022. Sezoanele ideale pentru vizite în Coreea de Sud sunt primăvara, unde poate ai noroc și de festivalul florilor de cireș, și toamna. Vara și iarna sunt aproape interzise pentru temperaturi extreme.

Pe parcursul lunilor am luat bilete de avion interne (pe fragmentele Busan – Jeju și Jeju – Seoul), și prima cazare în Seoul. Aveam nevoie de adresă pentru formularele din avion. Când am fost noi încă se făceau teste covid la sosire, cu programare în locații din aeroport. Acum nu mai este necesar.

Am zburat cu Qatar, cu escală în Doha. Am avut câteva mese și gustări, și m-am uitat la Gilmore Girls și de două ori la Top Gun Maverick.

Am aterizat seara în Seoul, pe Incheon. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să ne luăm carduri de transport. Cardurile T-money sunt foarte simplu de cumpărat și încărcat. Au un design super pop.

card t mo

Cardul a costat 5000 won și top-up am pus 10.000 won. A ajuns pentru câteva călătorii; suma variază în funcție de zonă și durată. Pot fi folosite pentru orice tip de transport, metrou, autobuz, chiar și taxi. Cred că niciodată nu a fost mai simplu într-o călătorie să ne dumirim cum funcționează transportul în comun, pentru că am folosit același card în toate orașele în care am fost.

Prima imagine din exteriorul aeroportului a fost această trecere de pietoni, cu marcaje sicronizate cu semaforul:

Ne-am cazat în Myeongdong. În a doua zi ne-am trezit la 6 dimineața și am plecat după cafea. Fusul orar este GMT+9, Coreea este cu 7 ore în fața României. Am avut niște dureri de cap și dimineți chiaune din cauza asta.

Am vizitat cartierul, Deoksugung palace care avea preț de intrare 2-3 lei, și apoi Bukchon village și piața Gwangjang. Așa e când te trezești la 6. În piață am mâncat primul grătărel și un panjeon.

Piața mi s-a părut foarte agitată și pe parcurs aveam să descopăr altele care mi-au plăcut mult mai mult. Partea frumoasă este că vis-a-vis de piață sunt niște scări pe care le-am coborât la întâmplare și am dat de râul Cheonggyecheon, care are o promenadă superbă și o vegetație foarte îngrijită.

La un moment dat am urcat iar scările, și am ieșit pe Youth street, într-o zonă cu multe baruri și restaurante.

În următoarea zi am văzut Namsam Tower, podul cu lacăte inimioare și piața Namdaemun. Seara am plecat spre Filipine.

Pauză pentru Filipine

Am lăsat rucsacii într-un locker din stația de metrou și am plecat cu bagaj de mână în Manila.

Dacă în Coreea era sezon bun, în Manila am prins sezon ploios. (urmează să scriu separat despre city-break-ul din Filipine).

Ne-am întors în Seul și am continuat călătoria. (am mers cu AirAsia și am primit pui prăjit de la McDonalds)

O zi în Itaewon și Gangnam

Și eu și Dorian ne-am uitat la Fauna din Itaewon și ne doream să vedem barul din film. Înainte să îl găsim, am dat cu ochii și de sala de jocuri din When the Camellia blooms.

Barul din Fauna din Itaewon

Sala de jocurdi din When the Camelia blooms

În Itaewon era o atmosferă foarte boemă. Știu că este cartierul distracției, dar dimineața toate barurile erau închise. La nici o lună de la această zi, în acest cartier s-a întâmplat tragedia de Halloween, oribil de șocantă și îngrozitoare, care m-a afectat mult și am amânat să scriu acest articol.

Din Itaewon am fost într-un alt cartier faimos, Gangnam. Este locul high end al orașului, multe clădiri imense și sedii de corporații, o statuie cu mișcarea dansului din Gangnam style, și mall-ul Coex cu faimoasa librărie Starfield.

De la Gangam, un autobuz te lasă fix la Banpo Bridge, podul peste râul Han cu fântână arteziană și spectacole muzicale. Era o energie foarte plăcută, mulți oameni la picnic uniți de muzică și relaxare. Aici a fost unul dintre momentele mele preferate, cu adevărat magic.

Muzee și palate în Seoul

In urmatoareale zile am fost în cartierul Insadong și la National Folk Museum. A avut intrare gratuită și a fost foarte interactiv și educativ.

Am fost și pe Youth Street să ne uităm la un meci.

Am văzut palatele Gyeongbokgung și Changdeokgung, am nimerit ultima zi de miercuri din lună și intrările au fost gratuite. În plimbările noastre am dat și de temple și școli budiste.

Din Seul spre Jeonju

Jeonju este un sat devenit faimos după ce a apărut în Lonely Planet. Îmi doream mult să stau într-un hanok și am aflat că Jeonju este foarte accesibil din Seoul. Experiența cu hanok-ul a fost foarte inedită, dar mi se pare imposibil de stat mai mult de o noapte.

În Jeonju m mers cu trenul și am dat în jur de 60.000 won pe două bilete doar dus. Când am cumpărat biletele am primit inițial un bilet cu toate orele trenurilor. Casierii vorbeau bine engleză și totul a fost foarte simplu, chiar mai simplu decât la Gara de nord.

În Jeonju am nimerit niște zile de sărbătoare, cu ceremonii, dansuri și piese de teatru într-o piață mică. Deși este faimos pentru bibimbap, noi am preferat jiggae și ca desert chocopie.

Din Jeonju în Busan

După o noapte și un mic dejun deosebit în Jeonju, am plecat cu autobuzul spre Busan. Biletele au fost 70.000 won.

Autogara din Jeonju arată mai frumos decât un aeroport. Are automate, afișaje mari, multe restaurante și semnalizări ale peroanelor. Autobuzul a fost foarte fancy, am făcut trei ore, cu o mică pauză, dar nu aș mai fi plecat. Avea scaune comode, extensibile.

În Busan am vizitat piața de pește, ne-am plimbat pe poduri și prin porturi, pe o promenadă aglomerată. Deși era sfârșitul lui septembrie, îmi amintesc că a fost foarte cald.

Am fost și în locuri populare, în crtierul cu case colorate Gamyeon, și pe plaja Songdo. Tot aici am încercat și BBQ chicken, puiul prăjit care apare în Crash landing on you. Seara am nimerit în piața de mâncare și am încercat dumplings, dar și panjeon de la o doamnă foarte veselă. Street food-ul chiar ne-a salvat în călătoria asta, și chiar era o încântare.

Într-o altă zi am văzut muzeul Dah (18000 won un bilet) și plaja Gwangali, care are o poziție foarte bună și nu degeaba este printre cele mai populare. În Busan este și un Starbucks cu o vedere de necombătut.

Plaja este foarte întinsă, înconjurată de clădiri, iar odată cu lăsarea serii se văd luminițe și artificii pe vasele de croazieră.

Busan spre Jeju

Nu puteam să nu mergem în Jeju, acest paradis al filmelor coreene, și el puuuțin supraestimat.

Jeju are și el piețe multe, și este faimos pentru mandarine, alune și black pork. În două zile am văzut zeci de oameni cu șepcuțe-mandarină. Am vizitat și piața de aici, ne-am luat pește uscat și niste mandarine prea bune.

 

Știam că vom găsi pește foarte bun și am încercat un restaurant mic din piață. Am mâncat supă tradițională de abalone și încă nu îmi vine să cred cât de bună a putut fi.

Cât am mai stat în Jeju am fost la Seochsan Ilchulbong. Am văzut spectacolul Hayeneo și peisajul de pe vârful muntelui.

Am fost pe strada cu grătare și am încercat pork belly. Am dat 25000 cu tot cu bere și soju.

Din Jeju în Seul

Am zburat din Jeju pe aeroportul Gimpo. A fost unul dintre cele mai frumoase peisaje din zbor pe care le-am văzut. În Seul ne-am reluat plimbările și am început să ne luăm la revedere. Am încercat un fruct nou, am făcut niște cumpărături de la Olive Young, Daiso, Uniqlo, piețe de cartier.

În ultima zi am fost la plimbare pe Seullo, o autostradă dezafectată transformată în promenadă, cu plante, nuferi, fish ponds, un pian, ploaie ușoară.

Am mâncat ultimul fried chicken, o înghețată baskin robbins, ultimul suc cu gheață de la 7Eleven, și am pornit spre aeroport pentru zborul de la 1 noaptea. Am avut escală tot la Doha, dar am dormit toate segmentele și nu prea mai știu nimic.

Despre mâncare, transport și șocuri culturale

Deși folosesc alt alfabet și eram pregătită mereu cu aplicația de translate, a fost foarte simplu să ne descurcăm. Totul este atât de intuitiv și atent la detalii. Aveam marcaje pe jos, semne luminoase, culori, nimic derutant. Chef’s kiss.

Cu mâncarea ne-am descurcat foarte bine cu street food, 7 eleven și restaurante din când în când. Corndog, tteoboki, kimbap și bibimbap erau delicioase și costau modic, în jur de 2 euro o porție. Secțiunile cu mâncare aveau multe snacks-uri simple și sățioase, ouă fierte, cartofi dulci.

Locurile rezervate femeilor însărcinate arătau așa și erau mereu libere:

Atenția la detalii continuă cu mobilierul stradal, umbrele de soare la trecerile de pietoni, doamnelor și domnilor:

Indicatoare proiectate în podea:

Și călători care fac coadă la intrarea în metrou:

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.