Travel

Cele mai populare mâncăruri turcești 🤤

Dacă te gândești că Istanbul este unul dintre cele mai vechi orașe din lume și că Imperiul Otoman a fost unul dintre cele mai mari și longevive din istoria lumii, cultura culinară turcească ajunge să aibă mare sens.

Mâncarea turcească are influențe din nordul Chinei, unde acum e Mongolia, din India, Iraq, Iran, Syria, Europa de Est, zona Mediteranei și zona de nord a Africii.

Toate rețetele turcești sunt savuroase, ingenioase, cu multe ingrediente adaptate după clima și ingredientele locale.  O vizită în Turcia te lasă cu mintea mai bogată, și cu un corp mai plinuț.

Mâncarea turcească este preferata mea, mai am multe feluri de încercat, dar am documentat ce este tradițional:

Menemen – ouă cu sos de roșii și alte legume

Sursa foto: yemek.com

Yumurta kapana – ouă fierte, încălzite într-un sos de unt și condimente.

Sursa foto: yemek.com

Meze – un mix de aperitive, unele gătite, unele crude. Iaurt, măsline, vinete, etc.

Sursa foto: yemek.com

 

Kebap – de foarte multe feluri, patlıcan (cu vinete), urfa, adana (picant), iskender (cu sos de roșii și iaurt), alinazik (cu vânătă, servit cu orez sau iaurt cu usturoi). Preferatul meu de până acum este adana de la Durumzade.

Sursa: arhiva personală

Lahmacun – pizza turcească, foarte subțire, cu carne tocată, cel mai bun cu pătrunjel și zeamă de lămâie. Mai este și etli ekmek, foarte similar, cu cașcaval deasupra.

Sursa foto: yemek.com

Yaprak sarma – mamița sarmalei noastre

Sursa foto: yemek.com

Manti – un fel de găluști, servite cu iaurt, mentă, sumac. Există și varianta cu ciorbă.

Sursa foto: yemek.com

Çiğ Köfte – chiftele crude, pot fi din carne, dar în general din legume.

Sursa foto: yemek.com

Köfte – chiftele, foarte populare. Au multe variante, cu linte, Inegöl (fără condimente), Kadınbudu (cu orez).

Içli köfte – chiftele umplute, în crustă

Sursa foto: yemek.com

Kokoreç – intestine de miel, la rotisor. Mie îmi plac în sandviș.

Sursa foto: yemek.com

Sursa: arhiva personală

Pide – foarte similară cu pizza, dar cu marginile unse cu unt și cu ingrediente specifice.

Sursa: arhiva personală

Kumpir – cartof copt umplut cu ce vrei. În cartierul Ortakoy este o stradă faimoasă pentru asta.

Sursa foto: yemek.com

Balik Ekmek – sandviș cu macrou pe grătar, servit cu ceapă și zeamă de lămâie. Este tradițional de încercat în zona portului Eminonu, unde este pregătit pe barcă.

Sursa: arhiva personală

Hamsili pilav – pilaf de orez copt în hamsie/anșoa. Au și ei hamsii prăjite.

Sursa foto: yemek.com

Mydie dolma – sunt midii cu orez. Se servesc la colț de stradă, unele locuri au cozi foarte mari.

Sursa foto: yemek.com

Biber dolmasi – ardei umpluti cu orez

Kuzu tandir – miel la cuptor, fâșii, și alte feluri de mâncare cu miel.

Kuru pilav – pilaf de orez cu fasole lângă, arată fix cum îți imaginezi.

Kısır – o salată cu bulgur

Etli sebzeli güveç – probabil părintele ghiveciului românesc. Güveç, citit ‘ghiuveci’, înseamnă tocană în turcă.

 

Borek – o plăcintă cu foi. Există și su böreği, varianta cu foi fierte

Sursa foto: yemek.com

Gözleme – tot plăcintă, foarte subțire, cu spanac, pătrunjel, brânză, yammm.

Sursa foto: yemek.com

SUPE:

Mercimek çorbası- supă de linte și Ezo Gelin çorbası – supă de linte roșie.

Au și ei ciorbă de burtă, Ișkembe çorbası, și multe alte variante: isirgan (de urzici), badem (de migdale, cu făină, nucșoară, supă de vită), yayla (din cereale și ierburi, cu mentă și orez), ayran (cu zer), hamsi (cu anșoa), tarhana (cu un fel de paste din făină și iaurt)

Mai sunt și vânzătorii ambulanți, cu aceste gustări delicioase:

Castane coapte

Sursa foto: arhiva personală

Simit – un covrig învelit în melasă de struguri și semințe de susan. Îl găsești peste tot, crocant, foarte ieftin, 70-80 bani.  Poate fi servit și ca un sandvis, cu cremă de brânză sau de ciocolată.

Sursa foto: arhiva personala

Simitul este un fel de simbol național, au și statui cu el.

Dulciuri – aici e-aici

Baklava, nu știu dacă mai are nevoie de prezentare, dar un loc bun de recomandat am. În cartierul Karaköy există Karaköy Güllüoğlu, o cofetărie presupun că faimoasă, unde este veșnic aglomerat și unde am mâncat asta:

Baklava cu dondurma (înghețată turcească) Sursa foto: arhiva mea

O altă cofetărie cu atmosferă prietenoasă și sutlac (orez cu lapte specific), rahat turcesc și multe altele, este Osmanizadeler (aproape de parcul Gulhane și de palatul Topkapı). 

Alte dulciuri delicioase sunt:

Katmer – un fel de baklava, foarte subțire și foarte fină

Sursa foto: yemek.com

Cevizli sucuk – în traducere literală ‘cârnați de nucă’. Dacă îți plac dulciurile cu bucăți de nucă sau textura gumoasă, ușor de jeleu, o să îți placă. Se găsesc ambalate în magazine, și atârnate în cofetării :)).

Sursa foto: yemek.com

 

 

BĂUTURI:

Cafea turcească – uneori este servită în cești tradiționale

Sursa foto: arhiva personală

Ceai negru – sunt mari consumatori. Este servit în pahare mici, pentru a fi mereu cald. Fiecare gospodărie are un ibric special, numit çaydanlık.

Sursa foto: yemek.com

Raki (Lion’s Milk) – adică rachiu, dar cu aromă de anason. Se dizolvă cu apă, seamănă mult cu ouzo grecesc, iar mie îmi amintește de Muzeul Inocenței, unde personajele beau raki foarte des.

Ayran – iaurt rece, sărat.

Șalgam – suc fermentat de ridiche. Se bea după kebap sau balik ekmek, sau uneori lângă raki. În unele zone ale Turciei, se amestecă cu ayran. Se bea în general când e frig.

Salep – o băutură caldă cu lapte și scorțisoară, care are la bază o pudră din tuberculi de orhidee. Este foarte gustoasă. În Istanbul există o cafenea stil Starbucks, se numește Dunyasi. Acolo am descoperit salep și prăjituri foarte bune.

Sursa foto: arhiva personală

Suc de rodie – în cultura turcă rodia (“nar”) este și un simbol al sănătății, fertilității și vieții. Ce să mai, aduce noroc. Toamna se găsește suc de rodie peste tot, proaspăt stors.

Închei aici, deși mai sunt muuulte de cuprins. Las două canale de Youtube drăguțe:  Idil’s Kitchen și Ayșenur Altan, pe care îmi face mare plăcere să le urmăresc.

XOXO

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.