BIMAX

La ce să te aștepți când îți scoți măselele de minte și cum a fost pentru mine

Sunt mai multe scenarii în care molarii de minte, acești dinți mai speciali, au nevoie de extracție. Pot să erupă greșit și să aglomereze rădăcinile celorlalți dinți, pot să nu aibă spațiu deloc sau pot să erupă parțial.

Zice pe internet că perioada în care apar este între 17 și 21 de ani. Dacă măselele ies corect și sunt sănătoase, este în regulă, cică poți să le păstrezi. La fel și dacă sunt încă în os și nu te deranjează cu nimic.

Cum a fost la mine

În cazul meu, prima măsea a încercat să erupă pe la 25 de ani. Nu a reușit și am făcut de vreo două ori pericoronarită, adică o inflamație dureroasă a gingiei pe care a tratat-o dentistul. Știam că trebuia scoasă, în schimb, nu eram pregătită și să le scot pe celelalte trei, care stăteau cuminți incluse în os. Chirurgul maxilo-facial a cerut asta ulterior, ca pregătire pentru operația bimaxilară pe care urma să o fac.

molari de minte

A urmat o lună în care au fost extrase toate cele patru măsele, două câte două.

La prima extracție a fost cu emoții, pentru că pe radiografie una dintre măsele părea foarte apropiată de sinus. Am secretat adrenalină la greu, scary. Pentru astfel de operații este nevoie de incizii în gingie, de îndepărtarea osului, dar și de forță fizică. M-a ajutat cel mai mult faptul că medicul avea multă experiență și era stăpân pe situație.

Etapele recuperării mele:

Prima zi a fost puțin aiurea după anestezie, zona sângera. Nu am avut voie să periez dinții.

A doua și a treia zi a fost cam rău, cu inflamație și durere constantă. Nu am putut deschide gura larg, a trebuit să mănânc cu grijă și să periez ușor, cu atenție în jurul inciziei. Am clătit gura constant cu apă caldă cu sare.

Am dormit cu capul mai ridicat pentru a ameliora inflamația.

După a patra zi mi-am revenit și umflăturile au început să se retragă.

După o săptămână mi-au fost scoase firele. La cea de-a doua intervenție nu am mai avut fire, doar pansament, pe care l-am scos după cum a indicat medicul.

Alte indicații de îngrijire postoperatorie pe care le-am urmat:

Antiinflamatoare la nevoie;

Pungi cu gheață pentru dezinflamare;

Alimente reci;

Fără lactate dacă incizia este deschisă;

Fără mâncare fierbinte sau picantă;

Multă apă;

Fără alcool, țigări, cafea.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.