BIMAX

Despre prognatism și “falca de Habsburg”

Prognatismul este acea trăsătură a feței în care mandibula este proeminentă în comparație cu maxilarul și , în general, dinții nu se așază cum ar trebui.

În perioada în care strângeam informații despre anomalii maxilare, am aflat că prognatismul a fost cândva considerat trăsătură nobilă. Se numea “maxilar habsburgic” și făcea referire la familiile regale din Spania și Austria. Modul în care a apărut are legătură cu căsătoriile între rude și consangvinizarea (înrudire de sânge prin reproducerea a două organisme care au un strămoș comun).

Cum s-a ajuns aici?

Din cauza unei reguli stupide și periculoase, de a păstra sângele pur și puterea familiilor regale. . Odată cu prognatismul, s-au răspândit și alte defecte ereditare, boli fizice și psihice. Am văzut și cazuri de retrognatism în pozele cu regalități , dar ‘falca de Habsburg’ face referire doar la prognatism.

Cele mai cunoscute fețe cu prognatism:

Maximilian I

maximilian 1

Carol al V-lea

Margareta a Austriei

margaret of austria

Ferdinand I al Austriei – care avea, pe lângă prognatism, și hidrocefalie, epilepsie și retard mintal.

Carol al II-lea al Spaniei – probabil avea și acromegalie

Carol al 2lea

Philip al IV-lea

Philip al IV-lea

Maria Luise și Anne Marie de Orleans

maria luisa de orleans

Jumătate din copiii născuți în perioada habsburgică au supraviețuit până la vârsta de 10 ani.

Un șir de legături nefericite a dus și la infertilitate și o speranță de viață scăzută, acestea fiind și motivele căderii dinastiei.

Pe Eurkalert este povestit un studiu despre subiect, iar pe google găsești multe poze și informații la căutare după cuvintele “habsburg jaw”.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.