BIMAX

Cum m-am pregătit pentru operația anului

Pregătirile pentru bimax au fost încărcate de stres. Din vina mea, dar și din cauze independente mie, situații neprevăzute, pentru că, ce să vezi, viață.

Pentru cei care au deschis televizoarele mai târziu, locuiesc în București și operația mea a avut loc la Clinica de Chirurgie Orală și Maxilo-Facială din Cluj.

Am avut o listă cu acte și analize necesare pentru internare. Cele din urmă ar fi trebuit să gata cu o lună înaintea operației. În caz că ceva nu ar fi ieșit bine, aș fi avut timp să refac, amân, etc. Actele cred că sunt universale pentru orice internare într-un spital de stat: card de sănătate, bilet de trimitere, dovada calității de asigurat (adeverință de la angajator, de șomaj, ajutor social, etc) și copia cărții de identitate.

Am vrut ca pregătirile pentru operație să nu îmi ocupe prea mult timp și nici să nu mă gândesc doar la asta, așa că le-am lăsat pentru ultima lună și jumătate.

București – radiografie a toracelui, examen cardiologic, analize de sânge și exudate faringiene

O parte dintre ele au fost gata repede. Analizele de sânge și exudatele au fost făcute în cabinetul doctorului de familie. Pentru restul am ales Sanador, să câștig niște timp/relaxare. Chiar și așa, m-am trezit puțin târziu și socoteala nu s-a potrivit.

La cardiolog am descoperit că am o aritmie extrasistolică, iar pentru eliminarea riscurilor și în contextul anesteziei generale, mi s-au recomandat și alte investigații. Pe care le-am făcut tot acolo, să scap de o grijă. În spitalele private nu curge lapte și miere, așa că au urmat două săptămâni în care mi s-au încurcat programări, nu a avut cine să îmi demonteze și interpreteze un holter ekg, m-au plimbat pe la UPU și au anulat alte programări, iar totul a fost încununat cu două vizite inutile pentru ridicarea unui rezultat. A treia oară a fost cu succes.

Cu alte cuvinte, nu recomand Sanador Victoriei.

Un fir de păr alb mai târziu, incertitudinile s-au dus, rezultatele au fost în regulă și asta a fost tot ce a contat.

Stai, că mai e!

Cluj – ultimele pregătiri – amprente pentru splint, CBCT, măsurători și poze

Cu două săptămâni înainte de operație am fost la Cluj pentru diverse radiografii, măsuratori, fotografii de diagnostic, amprente pentru realizarea splintului chirurgical și înregistrare cu arc facial. Amprentele dentare au fost luate la Centrul Ortodontic, însă incomplet, lucru de care și-au dat seama după o săptămână și ceva.
Am fost sunată și întrebată dacă pot veni în aceeași zi la Centrul Ortodontic, fără să mi se explice pentru ce. Le-am reamintit că sunt în București, am întrebat ce s-a întâmplat. Recepționera a zis că nu știe, “pentru că e doar o recepționeră și transmite ce i se spune”. Am făcut legătura cu medicul ortodont din București, care s-a ocupat de totul ulterior.

A doua zi dimineață, în mod întâmplător, aveam programare la ortodont pentru ultimele pregătiri (ligaturi kobayashi – cârlige la dinții care nu aveau, necesare în operație pentru a lega maxilarul superior de cel inferior). Așa am aflat și eu ce trebuia rezolvat. Doamna doctor fusese între timp anunțată de Centrul Ortodontic despre o problemă cu amprenta mușcăturii, care mi-a fost luată atunci și trimisă la Cluj prin curier. Cel puțin nu a trebuit să mă mai ocup eu de nimic.

Ăsta a și fost motivul pentru care operația a fost amânată două zile.

Sunt foarte înțelegătoare cu greșelile omenești, făcute mai ales sub presiunea timpului, însă nu am putut să nu remarc neprofesionalismul în comunicarea cu pacientul. Sper că a fost o situație izolată.

Nu știu ce s-a întâmplat în perioada aia, o fi fost mercur retrograd. Oricum, eram atât de copleșită încât uitasem pentru ce fac toate pregătirile. Nu mă puteam concentra la nimic și eram emoționată în cea mai mare parte a timpului. Din fericire, m-am liniștit repede și toate s-au așezat. Sănătatea emoțională în astfel de momente este destul de importantă.

Weekend Wisdom 💭📝 #rg @bunchofscrawlers

O postare distribuită de Kate Bosworth (@katebosworth) pe

Extra preps

 • Am cumpărat o parte dintre lucrurile necesare, creme, șervețele, fașă, spray cu apă de mare, etc, de pe net, din supermarketuri și farmacii (farmacia Tei all the way).
 • Dacă ești fată, o să te intereseze asta. Un subiect despre care eu nu am știut și mi-aș fi dorit să fie menționat mai din timp, este prezența ciclului menstrual în timpul operației. Dacă ești în primele zile ale ciclului menstrual, adio. Operația se amână. Dacă poți calcula datele, ești norocoasă și poți planifica operația în siguranță. Dacă ai un ciclu neregulat, ești în brațele hazardului.
 • Am luat bilete de avion doar dus și cazare pentru câteva zile. M-a ajutat să las totul flexibil. Am prelungit cazarea pe parcurs.
 • Am pregătit familia și apropiații cu detalii despre operație și recuperare.
 • Pentru prietenul meu, cel care avea să stea alături de mine în prima săptămână, am compus un mail cu subiectul “what to expect&patient care”. M-am gândit să fac asta pentru că știam că nu voi putea vorbi și nu voiam să mă frustrez pentru lucruri mărunte pe care nu le pot comunica sau reaminti. Aici am inclus informații despre intervenție, niște bloguri, rețete de smoothie, playlisturile mele, un watchlist, avertizare despre posibilă stare de melancolie și cerință expres pentru plimbările în aer liber, chiar dacă voi opune rezistență 😀 A fost o mișcare destul de utilă!

Am încheiat cu asta:

Acum chiar am în cap titanium la propriu, v-ați prins?

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  Frica de operație și moduri de a o depăși. YOU GOT THIS! - Anca Talks
  October 13, 2018 at 7:29 pm

  […] Perioada apropiată zilei celei mari a fost un haos care m-a descentrat foarte tare și nu am mai putut face față jobului, pregătirilor și problemelor intervenite. […]

 • Reply
  Povestea mea cu chirurgia ortognatica - BIMAX | Anca Talks
  October 15, 2018 at 6:13 pm

  […] a trecut, a venit vremea operației, (pregătirile sunt un subiect mai lung în cazul meu), iar în ultima săptămână, când stresul era în tavan, s-a mai amânat cu 2 zile, pentru 6 […]

 • Reply
  Experiența mea cu turismul medical - chirurgie ortognatică la Cluj - Anca Talks
  January 13, 2019 at 4:46 pm

  […] Un risc al turismului medical este neprevăzutul, care trebuie luat în considerare la fiecare pas. Ca în viață de altfel. Ești departe de casă sau de clinica la care te tratezi și poți să ai bătăi de cap. A fost o încurcătură cu ultima mea programare înainte de operație, pe care am rezolvat-o repede, însă amprentele mi-au fost luate incomplet. Țin minte că medicul (sau asistentul?) de la Centrul Ortodontic care s-a ocupat de asta era vizibil stresat, iar scuze n-am primit nici acum. Am scris aici despre problema cu amprenta mușcăturii. […]

 • Reply
  Costul operației ortognate la Cluj - Anca Talks
  June 8, 2019 at 4:41 pm

  […] Ultimele pregătiri pentru operație […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.